sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Kesäistutuksista...Nordiska trädgårdar
Kodin terra
Vertailuna Suomen kevättunnelmille, käväisin Tukholmassa messuilla katselemassa...
Nyt on ainakin saatavilla niin mahtavan värisiä ruukkuja terassi- ja parvekeistutuksiin, ettei ole pitkään aikaan näkynyt (paitsi lapsille..) On todella piristäviä pitkään jatkuneen "valkoisen kauden" jälkeen.


Sitten taas toisaalta, olen kyllä enemmän tuon materiaalinkierrätyksen ja uudelleenkäyttö innovaatioiden kannalla tässäkin asiassa. En ainakaan kannustaisi ihan joka vuosi hankkimaan vaan trendien takia kaikkia tarvikkeita uusiksi. Mutta, jos pirteistä väreistä tykkää niin ehdottomasti niitä on nyt saatavilla (toki myös Suomesta)! Ja toivottavasti kestävät yli tämän kasvukauden muoti-ilmiön! 
Kirjoitin jo aiemminkin, kuinka koko ajan mennään luonnonmukaisempaan tyyliin pihanrakentamisessa, kasvien valinnassa ja materiaaleissa. Rohkaisisinkin nyt yhdistelemään kesän istutuksissa näitä kahta ilmiötä: jotain vanhaa/kierrätettyä ja vaikka neonpunaista!! Tai ihan miten vaan...ruosteinen + sähkönsininen!

 

Värikästä kierrätystä!!


Tänä vuonna kesäkukkaistutukset tehdään hyötykasveista ja hyvin
Lehtisalaattia ja orvokit, joita voi myös syödä :)
Raparperia saniaisten ja narsissien kanssa
perinteisistä kukkivista! Raparperi näytti olevan Tukholmassa suosiossa, osana juuri "luonnontilaiseksi rakennettua" puutarhaa. Mutta, onhan sitä täällä kotimaassakin perinteisesti useimpiin pihoihin haluttu, oikein suunniteltuna.
Hyötykasvien ja kasvihuoneviljelyn suosio kasvaa myös koko ajan.(Toivottavasti innostus myös säilyy, kasvihuoneviljely kun on aika työlästä pesuineen ja kasvualustan vaihtoineen) Yhä enemmän käytetään kasvihuoneita Englannin tyyliin oleskelutiloina, joissa istuinryhmien kanssa kasvillisuus on ruukuissa ja laatikoissa. Vuorovuosina huone voi olla eri käytössä, jolloin ainainen tomaattien hoito ei ala kyllästyttään, niin että lopulta yhtenä keväänä kasvihuone jää pesemättä ja toimiikin sitten ylimääräisen romun säilytyspaikkana... 

Melkein jokainen haluaa ainakin yrttimaan pihaansa, siitä voi tehdä hyvinkin koristeellisen, kun suunnitellaan kohopenkki, kateaineet ja jopa valaistus samaan yhteyteen. Yrttien ja lehtivihannesten sekaan mansikkaa, kukkivia yksivuotisia, sipulikukkia tai perennoja jne. Värikkyys on nyt pääasia!! Perennapenkin tai havuistutusaltaan voisi (ainakin muutamaksi vuodeksi) korvata tällaisella hyötykasvi+kesäkukka  värikkyydellä!

Muutamia tunnelmia Tukholman pohjoismaisilta puutarhamessuilta:

 


 

Ihana heinikko on kokeilemisen arvoinen yksityiskohta pihaan


Jouluruusuja...
Krookuksia, mansikkaa, Bellistä, marjapensaita...Alkukesän kukkijat ja keskikesän hyötyjä :)

Ja jokunen lisää aiheesta löytyy Kevät - tmi Maaret Järvinen(www.kevat.net) facebook-sivuilta
Hauska tuote Tukholman messuilla oli todella paljon erilaisia muotteja sisältävä sarja, jolla sai tehtyä mieleisensä betonikivet. Muotoja ja käsittelytekniikoita riitti. Yksinkertainen idea ja hauska harrastus jos haluaa tosissaan persoonallisen pihan.

Tarkoituksena oli tutustua mahdollisiin kiveyspuolen uutuuksiin, mutta samat tunnelmat jatkuivat
silläkin saralla, eli luonnonkiviä: graniittinoppaa, liusketta ja hyvin vähän betonimuuria.
Ihan tyylikäs ja helppo uutuus on tuo Kekkilän 'Kehäkivi',  joka ei nyt ole ihan luonnollisimman näköistä (tai edullisinta) mutta varmasti toimiva tuote kun maisemoi itse kiveyksen ympäristön "pehmeämmäksi"!1 kommentti: